De Impact van Sneaker productie op het Milieu

Impact van Sneaker productie op het Milieu

Sneakers zijn een van de meest populaire schoenen ter wereld. Ze zijn comfortabel, stijlvol en kunnen worden gedragen voor een verscheidenheid aan gelegenheden. Maar de productie van sneakers heeft een aanzienlijke impact op het milieu.

Sneakers zijn gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder leer, textiel, rubber en plastic. De productie van deze materialen vereist energie, water en grondstoffen. De productieprocessen zelf kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu, door vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.

Sneaker productie en de CO2-uitstoot

De productie van sneakers is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge is de gemiddelde CO2-voetafdruk van een sneaker 7,6 kilogram. Dit is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van ongeveer 70 kilometer.

De CO2-uitstoot van sneakerproductie wordt veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

  • De productie van materialen: De productie van materialen zoals leer, textiel en rubber vereist veel energie.
  • De productieprocessen: De productieprocessen zelf kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu, door vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.
  • Het transport: Het transport van materialen en sneakers naar de winkel vereist ook energie.

Case studies

De CO2-uitstoot van sneakerproductie verschilt per merk. Sommige merken, zoals Nike sneakers en Adidas sneakers, hebben ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en werken aan het verminderen van hun CO2-voetafdruk. Andere merken, zoals Gucci sneakers en Valentino schoenen, zijn minder transparant over hun milieuprestaties.

Een onderzoek van het Environmental Investigation Agency (EIA) uit 2022 toonde aan dat de CO2-uitstoot van een paar Gucci sneakers van leer ongeveer 11,5 kilogram was. Dit is meer dan het dubbele van de CO2-uitstoot van een paar Adidas sneakers van textiel.

Materialen en milieubelasting

De materialen die worden gebruikt in sneakers hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Sommige materialen, zoals leer, zijn bijzonder schadelijk.

Leer

Leer wordt gemaakt van de huid van dieren, zoals koeien, varkens en schapen. De productie van leer is een vervuilende industrie die veel water, energie en grondstoffen vereist. Het kan ook leiden tot dierenleed.

Textiel

Textiel wordt gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Natuurlijke vezels, zoals katoen en wol, zijn over het algemeen duurzamer dan synthetische vezels, zoals polyester en nylon.

Rubber

Rubber wordt gemaakt van de sap van de rubberboom. De productie van rubber is een vervuilende industrie die veel water en energie vereist. Het kan ook leiden tot ontbossing.

Plastic

Plastic wordt gebruikt in een verscheidenheid aan sneakers, waaronder de zool, de voering en de veters. Plastic is een niet-hernieuwbare grondstof en kan moeilijk worden gerecycled.

Alternatieven en duurzame praktijken

Er zijn een aantal alternatieve materialen en productiemethoden die kunnen worden gebruikt om de milieu-impact van sneakerproductie te verminderen.

Alternatieve materialen

Alternatieve materialen voor leer, zoals plantaardig leer en synthetisch leer, kunnen worden gebruikt om de milieu-impact van sneakerproductie te verminderen. Plantaardig leer wordt gemaakt van materialen zoals cactussen, bladeren en schimmels. Synthetisch leer wordt gemaakt van materialen zoals polyester en nylon.

Duurzame praktijken

Duurzame praktijken, zoals het verminderen van afval, het hergebruiken van materialen en het gebruik van hernieuwbare energie, kunnen ook worden gebruikt om de milieu-impact van sneakerproductie te verminderen.

Hoe nu verder met de sneaker productie

De milieu-impact van sneaker productie is een belangrijk probleem. Consumenten, producenten en overheden hebben allemaal een rol te spelen bij het verminderen van deze impact.

Veel gestelde vragen:

Consumenten kunnen hun impact verminderen door duurzame sneakers te kopen. Dit zijn sneakers die zijn gemaakt van duurzame materialen en/of met duurzame productiemethoden.

Producenten kunnen hun impact verminderen door duurzame materialen en productiemethoden te gebruiken. Ze kunnen ook transparanter zijn over hun milieuprestaties.

Overheden kunnen hun impact verminderen door wetgeving en beleid te introduceren dat de duurzaamheid van de sneakerindustrie bevordert.

Filters:

Actieve filters:

SALE

Merken

Gender

Prijs

Shop

Maten

Filters:

Actieve filters:

Merken

Prijs

Maten

cactus

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.